Wednesday, July 14, 2010

KHASIAT

http://4.bp.blogspot.com/_a5abCT2isic/TAvkOh4EXPI/AAAAAAAACbM/EqdXvQAvhYQ/s1600/mangosteen4_rz.jpg

B
ahan aktif XANTHONE dalam buah manggis mempunyai khasiat yang amat menakjubkan. Terutama dibahagian dalam kulit dan biji manggis. Ramai saintis telah mengkaji khasiat buah manggis sejak tahun 1970an lagi. Dari kajian tersebut dan bagi memanfaatkan khasiatnya manggis telah dihasilkan dalam bentuk jus supaya enak diminum selain dari mendapatkan hasil kesihatan yang menakjubkan.

Oksidatif dan Radikal Bebas

Tekanan Oksidatif

Tekanan oksidatif (Oxidative stress state, OSS) adalah satu keadaan dimana jumlah radikal bebas di dalam tubuh melebihi kemampuan tubuh untuk meneutralkannya. Akibatnya, peningkatan proses pengoksidaan sel-sel tubuh normal menjadi semakin tinggi dan menimbulkan kerosakan yang lebih banyak.

Penulisan perubatan membuktikan bahawa tekanan oksidatif adalah penyebab utama penuaan diri dan timbulnya penyakit kronik seperti barah, penyakit jantung, Alzheimer dan lain-lain. Tekanan oksidatif ini dapat dicegah dan dikurangi dengan pengambilan antioksidan yang cukup dan optimal ke dalam tubuh.

Radikal Bebas

Radikal bebas adalah atom atau molekul yang kekurangan satu elektron.
Oleh itu, ia menjadi sangat aktif dan tidak srabil dan sentiasa berusaha mengambil electron dari molekul atau sel lain. Saintis menganggarkan lebih 10,000 radikal bebas menyerang sel-sel badan kita setiap hari.

Radikal bebas ini akan menyebabkan kerosakan yang berterusan pada DNA serta menyebabkan peyakit kronik seperti serangan jantung, darah tinggi, kanser, barah, kencing manis, arthritis. Serta penuaan. Untuk mencegah atau mengurangi bahaya penyakit kronik kerana radikal bebas ini, antioksida diperlukan.

Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain. Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronik, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun penyakit tersebut menjadi nyata.




Pelbagai masaalah kesihatan dan penyakit dapat diatasi dengan meminum jus manggis yang asli. Khasiat xanthone iaitu bahan aktif dan antioksidan yang amat kuat dalam buah manggis dapat membantu memulihkan pelbagai jenis masaalah kesihatan seperti :

  1. Anti-fatigue (memberikan tenaga)

  2. Powerful anti-inflammatory (mencegah keradangan )

  3. Analgesic (mencegah sakit urat saraf)

  4. Anti-ulcer (mengelakkan ulser)

  5. Anti-depressant (mencegah kemurungan)

  6. Anxiolytic (mencegah kegelisahan/ panik/ cemas)

  7. Anti- Alzheimer (membantu mencegah nyanyok/dementia)

  8. Anti-tumor and cancer prevention (anti-ketumbuhan dan mencegah kanser)
  9. Immunomodulator - membantu sistem imun.

  10. Anti-aging (anti-penuaan)

  11. Anti-oxidant (buang radikal bebas/toksid dalam badan)

  12. Anti-viral (membunuh kuman)

  13. Anti-biotic (mencegah jangkitan bakteria)

  14. Anti-fungal (mengelakkan kulat)

  15. Anti- Seborrheic dermatitis (mencantikkan kulit)

  16. Anti-cholesterol (membuang kolesterol)

  17. Anti-artheriosclerotic (mencegah pengerasan arteri)

  18. Cardio-protective (melindungi jantung)

  19. Hypotensive (mengurangkan tekanan darah)

  20. Hypoglycemic (mengurangkan paras gula dalam darah)

  21. Anti-obesity ( mengurangkan berat badan)

  22. Anti-arthritic (mencegah sakit sendi)

  23. Anti-osteoporosis (mencegah kerapohan tulang)

  24. Anti-periodontic (mencegah gusi berdarah)

  25. Anti-allergenic (mengelakkan reaksi alahan)

  26. Anti-calculatic (mencegah batu karang)

  27. Anti-pyretic (menurunkan suhu badan)

  28. Anti-Parkinson
(masalah daya kawalan otot)
  29. Anti-diarrhea (masalah cirit-birit)

  30. Anti-neuralgic (mengurangkan sakit urat saraf)

  31. Anti-vertigo (mengelakkan pening kepala)

  32. Anti-glaucomic (mengelakkan glukoma)

  33. Anti-cataract (mengelak katarak)

  34. Pansystemic - mengimbangi seluruh badan.